Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 436
december 1998


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 25 deelnemers


Een voordeel van het "in de redaktie zitten" is natuurlijk dat je als een van de eersten kunt lezen wat er in de MB staat (in dit geval dan). Wanneer je dan iets leest wat je ter harte gaat of juist niet, dan kun je direct daarop reageren. Vooral wanneer je een column schrijft, die zoals bij elke columnist altijd precies op tijd ingeleverd word, om de acualiteit bij te blijven.

Mijn stukje gaat deze keer dan ook in op de ongenuanceerde berichtgeving omtrend "Bescherming van de naam en beeldmerk van MENSA". Dit stukje spreekt mij aan omdat ik in het verleden zelf (naast enkele anderen) al heb ondervonden (en nu nog ondervind) hoe het is om als goedwillend lid fijn het logo van Mensa op je homepage te zetten.

De eerste reaktie komt een wanneer er plotseling een bericht verschijnt zoals "Tevens is de URL niet acceptabel". Als heavy-user van internet weet ik natuurlijk dat je voor je eigen homepage een leuk link kunt laten maken bij diverse instanties zoals de firma Come en Surf in Tomago (come.to en surf.to ) of de firma Vlug in NumiŽ zoals bij http://vlug.nu/naar en de firma Dit in IJsland.

De Url http://dit.is/mensa was het gevolg. Nou blijkt dit voor sommigen
mens(al)en problemen op te leveren. De argeloze internet-junk weet dat het allemaal best meevalt, maar voor de bestuurlijke digibeten is het erg eng en griezelig. Er zou wel eens misbruik van gemaakt kunnen worden van de naam.

Gelukkig was ik de eerste die op het idee kwam en ik ben lid en aktief en zit in de redaktie, dus dat zal allemaal wel meevallen, maar je trekt het je toch persoonlijk aan wanneer je wordt gezegd dat je de URL moet vernietigen. Dat kan dus niet, dat is veeeelste gevaarlijk voor intriganten die de naam weleens zouden kunnen misbruiken.

Goed, om nog even wat duidelijkheid te scheppen in de "logopolicy" van Mensa kan ik voor de mensen die het logo op hun homepage willen de link over de logopolicy aanbevelen. Hierin staat precies waar je aan moet voldoen om het logo en de naam van Mensa te gebruiken op je Briefpapier en Visitekaartjes.

Over Internet staat er nog niet zoveel, daar wordt over geredetwist door het internationale Mensa bestuur. Dat de Australische mensa zelf e-mail adressen voor hun leden aan het uitgeven is wordt ook niet op prijs gesteld door het internationale bestuur.

Aangezien ik aanneem en er van uit ga dat mijn homepages allemaal visitekaartjes en gevulde briefpapiertjes zijn, voel ik me niet schuldig aan misbruik van naam en logo van ONZE vereniging. En dan bedoel ik met mijn homepage alles wat onder mijn naam op mijn provider staat, en waar ik 30 gulden in de maand voor betaal en een hoop telefoontikken.

Het voeren van het logo draagt in ieder geval bij aan de naamsbekendheid van Mensa op Internet, en is dat niet veel belangrijker als alleen maar bang te zijn voor misbruik? Ik moedig dan ook op persoonlijke titel iedereen aan om het Mensa- logo en de naam Mensa te vermelden op zijn of haar homepage, een Mensa-stropdas om te doen, een Mensa-speldje te dragen en een Mensa-stikker op je voertuig te plakken.

Maar mogen we dan ook overal heen van het (internationale) bestuur??

meer info: mensa@websig.org (mijn email adres!)
of bij http://dit.is/mensa (mijn homepage voor mensalen)


officiŽle mensa pagina: http://www.xs4all.nl/~feldmann/mensa.html
smtp..web.sig:
http://dit.is/mensa of http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebframe.html
logopolicy mensa:
http://www.mensa.org/logopolicy.html