Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 438
maart 1999


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 25 deelnemers


In deze tijd is er van alles te doen over en op Internet. Bij Mensa Nederland houden een aantal mensen zich bezig met de voorbereidingen voor een ALV-stuk betreffende de vorming van een web-redaktie.

Deze redaktie zou de nieuwe Nederlandse Mensa-Website (NMW) moeten gaan vormgeven en bijhouden. De bestuurstcommissie die deze zaken voorbereid is aan het brainstormen over de eisen waaraan zo'n NMW zou moeten voordoen en de voorwaarden waaronder deze zou kunnen worden geplaatst op Internet. Aan de orde komen onder andere: welke informatie wil Mensa uitdragen, hoe doen we dat, welke informatie is openbaar en welke informatie slechts voor leden.

Om concreet te gaan, ongeveer dat wat ik zelf op mijn prive site http://dit.is/mensa heb gezet (al dan niet besloten). Zaken zoals vormgeving en opmaak zijn voor een later tijdstip, daar zou dewebredaktie zich mee bezig kunnen houden.

Mensen die geinterresseerd zijn in dit onderwerp of in de webredaktie zouden kunnen meepraten bij de SMTP.WEB.SIG via de Internet rondzendlijst bij egroups. Hier is ook het archief van de lijst te raadplegen. Binnen deze praatgroep is het ook mogelijk vragen te stellen over Internet.

Wie wat wil weten over het bouwen van homepages, of aan andere technische zaken manco gaat kan hier terecht.

Voor meer zaken aangaande Internet en Mensa zijn andere lijsten opgezet. Op deze lijsten is de voertaal Engels en de onderwerpen divers. De lijst van de WebHead-SIG is voor "Acceptable topics include any issues regarding web development, especially as it concerns doing sites related to Mensa". De lijst is te vinden bij webheads. De andere lijst is te vinden bij M-pics en daar worden "off-topic" zaken uitgespit. Zaken die op de reguliere lijsten van Mensa liever niet besproken worden omdat dit buiten het bestek van de lijsten valt. De laatste discussie ging over het gebruik van "safe surfing" technieken bij Mensa homepages.

Mensa heeft een "polici of no-policy" en hoe ga je dan om met het feit dat je een mensale- homepage link op de Mensa website zet die voor sommigen "onaanvaardbaar, aanstotelijk of afzichtelijk" is. (sex, drugs, violence, spruitjes).

De discussie op dit moment gaat over het feit dat het Internet domain voor Mensa op sommige plekken niet exclusief voor onze Mensa organisatie is. Er bestaan ook nog andere Mensa's.

Hier een stukje uit de FAQ voor Mensa en de SMTPWEBSIG V1.1 die ik heb geschreven en is te vinden op internet (zie onderaan)
Hoofdstuk 1. Wat is Mensa?
1) latijn voor tafel
2) een eetgelegenhied voor studenten / mensa academica
3) een sterrenbeeld in de buurt van de hemelzuidpool (Tafelberg)
4) spaans voor "mensa/fono, buscapersonas" dit is "pager" of pieper
5) een textielfabriek in Turkije
6) de Millennium Energy Niche Studies Associative site
7) een merkwaardige internationale vereniging van mensen met een "groot denkvermogen"

Hier nemen we duidelijk afstand van de eerste vier gebieden, en nemen geen verantwoording voor het eten op tafel (1), in de mensa (2) of in de buurt van mensa (3) en de taal waarin (4), het tafelkleed (5) of het engagement (6) We houden ons bij de echte Mensa ;-)

Dit was het weer voor deze maand. Ik ben te bereiken via mijn
homepages voor Mensalen of via de smpt.web.sig.


officiŽle mensa pagina: http://www.xs4all.nl/~feldmann/mensa.html
smtp..web.sig:
http://dit.is/mensa of http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebframe.html
rondzendlijst smtp.web.sig:
http://www.egroups.com/list/smtpwebsig
of stuur een meel naar:
smtpwebsig-subscribe@egroups.com .
mensa webheads: lijst is te vinden bij
http://www.softdisk.com/comp/webheads/
m-pica praatlijst:
http://www.egroups.com/list/m-pics
FAQ voor mensa en smtp.web.sig:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/faq-charter-nederlands.htm
mensa is latijn voor tafel
http://www.june29.com/IDP/IDPsearch.html
mensa is een eetgelenheid voor studenten:
http://websites.ic.uva.nl/mensa/
mensa is een textielfabriek in turkije:
http://www.mensa.com.tr
Millennium Energy Niche Studies Associative site:
http://www.mensa.com
mensa is een slimme mensen club:
http://www.mensa.org