Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 439
april 1999


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 25 deelnemers


Van steeds meer mensen om me heen krijg ik te horen dat ze ook eens willen weten wat Internet is. Als er dan een pc-prive project
om de hoek komt kijken is de drempel al weer wat lager.

Na aanschaf moet er toch nog een bepaalde tijd overheen gaan om te wennen aan het idee dat het dan eindelijk zover is dat er een pc in huis is, je was er immers zo tegen. "Nee een pc, dat is niets voor mij", "die onzin", "waar heb ik dat nou voor nodig". De smoesjes machine staat op volle toeren. Laat het los en maak er gebruik van. De telefoon immers was ook zo'n uitvinding waar de honden geen brood van lustten, idem met de radio en de teevee. Pessimisten wilden der niet aan en werden later de grootste
gebruikers.

Is men dan eindelijk zover dat de dozen uitgepakt en de stekkers
overal ingestoken zijn, dan kan het avontuur beginnen. Het insteken van een stekker kan ook bij hiqjes een tijd duren. Die angst is universeel en heeft niets met je IQ te maken. Bang voor het onbekende, ook met computers.

Wanneer de computer voorgeinstalleerd komt, dan is er geen enkel probleem, behalve het aanmelden bij een Internet provider. Internet is een van de mogelijkheden om de toepassing van een computer binnenshuis aanvaardbaar te maken. Het is een grote encyclopedie, een correspondentievriend en een visitekaartje ineen, als je er van gebruik weet te maken.

Eerst dus de provider, de firma die je in staat stelt om via je computer en je telefoon op het Internet te komen. Wil je niet direct een abonnement nemen van ongeveer 30 gulden, dan kun je ook eerst proberen gratis gebruik te maken van Internet.

Er zijn diverse gratis aanbieders.In Amsterdam is dat de Digitale Stad, in het noorden van het land is het Castel van de Edon/Enertel en in het hele land HetNet van de KNP Ook landelijk is de provider Wish ( die voor 20 gulden opstartkosten je gratis op het Internet kan laten komen.

Hoe kom je nou aan die informatie als je niet op Internet kunt komen? Dan zou je een kennis, buur, of collega kunnen vragen om de informatie op te vragen. Ook kun je in de meeste bibliotheken wel terecht om het Internet op te gaan.

Na installatie van de software van de provider, die meestal op
cdrom staat, kun je het Internet op. Het is een kwestie van durven. Kik maar op de eerste de beste link (een meestal onderstreept woord, of een plaatje) en kijk maar wat er gebeurt. Bedenk dat er altijd op de "Back, Terug" button geklikt kan worden, als je het niet meer weet.

De tweede fase in het gebruik van Internet, is de e-mail. Waarom zou ik e-mail nemen, ik heb toch telefoon?. Ach denken we aan vroeger, onze (groot)ouders "ach waarom telefoon, ik heb toch een brievenbus"

Sommige bovengenoemde providers verlenen wel email, meestal tegen betaling (HetNet) of gratis (DDS, freemail via castel, Wish). Zit je een maal op Internet, dan kun je ook een onafhankelijke provider zoeken om een e-mail-adres aan te vragen. Stap je dan nog eens over op een "echte" provider, dan kun je dat e-mail adres blijven gebuiken en hoef je niet een "adreswijziging" te sturen.

Diverse mogelijkheden zijn aanwezig. De fijnste oplossing is een account waar je je post kunt lezen zonder dat je continue met de telefoonlijn verbonden bent. De zogenaamde web-post (webmail) is een manier waar de telefoonkosten gewoon door blijven tellen op het moment dat je je post wilt lezen, deze methode is alleen aan te raden als je eenmaal een kabel(tv)abonnement hebt afgesloten met een Internetprovider. Bijvoorbeeld bij hotmail. Voor telefoonklanten is dit af te raden, tenzij je budget dit toelaat.

Zuinige gebruikers kunnen beter terecht bij e-mail providers met
een POP3 mogelijkheid. Dit betekend dat je off-line (niet verbonden
met de telefoon) je post kunt verwerken. Even 1 minuutje bellen om je post op te halen en te verzenden en dan wanneer je telefoon weer vrij is ga je pas lezen. De instellingen van deze manier van e-mailen worden duidelijk aangegeven door de providers die de POP3 manier ondersteunen.

De e-mail providers zijn: CyberCities voor een email adres zoals: jouwnaam@mailcc.com, German Mail eXchanche voor een adres zoals: jouwnaam@gmx.net. Ook de met jouwnaam@dds.nl is via een andere provider te gebuiken.

Wil je meer weten over gratis gebruik van Internet, e-mail, en gratis
homepageruimte, kijk dan eens bij mijn site http://vlug.nu/naar .

Voor meer gratis is er ook http://www.gratiz.nl, een leuk startpunt.


officiŽle mensa pagina: http://www.xs4all.nl/~feldmann/mensa.html
smtp..web.sig:
http://dit.is/mensa of http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebframe.html
gratis Internet bij Castel:
http://www.castel.nl
gartis Internet bij HetNet van de KNP:
http://www.hetnet.nl
bijna gratis Internet bij WISH:=
http://www.wish.nl
gratis email bij CyberCities:
http://www.cybercity.com
gratis email bij German Mail eXchanche:
http://www.gmx.net
gratis email en Internet bij de digitale stad:
http://www.dds.nl
gratis email op het web bij hotmail:
http://www.hotmail.com
meer gratis te vinden bij:
http://vlug.nu/naar
en bij:
http://www.gratiz.nl.