Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 440
mei 1999


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 25 deelnemers


Webmaster
Dat ik ineens webmaster blijkt te zijn is voor mij een eigenlijk een hele verrassing. Het staat er al een paar maanden boven het stukje dat ik schrijf voor de MB, maar ik heb me nooit gerealiseerd dat ik eigenlijk helemaal geen webmaster ben. Mensa heeft helemaal geen webmaster, alleen de smtp.web.sig heeft een webmaster en dat onderschrijf ik dan ook.

smtp.web.sig
De smtp.web.sig is in eerste instantie opgericht omdat ik de huidige site van de Nederlandse afdeling van Mensa te droog en te saai vind.
Het lag in de bedoeling de site uit te bouwen tot een echte levendige site, waar regelmatig updates te vinden zijn van de leden van Mensa Nederland.

Homepage
Z
oals het er nu uit ziet, na ongeveer een jaar en 2000 bezoeken aan de smtp.web.sig site (http://dit.is/mensa) blijken er nogal wat mensen te zijn die (nog steeds) denken dat het de officiŽle site is van Mensa Nederland. Dat is dus niet het geval. Het is slechts mijn persoonlijke homepage over mensa

Opzet
D
e manier van bijhouden van de site heb ik gezien (in een droom) als een organische samenwerking van diverse geinterresseerde leden van Mensa

Special Interest Group
Het geheel heb ik in de vorm van een Special Interest Group gegoten, en die heb ik de smtp.web.sig genoemd. smtp staat voor Surfende Mensalen en Technische Personen. Natuurlijk weten de nerds dat er een andere betekenis aan deze afkorting vast zit.

Praatlijst
Mensalen die willen meepraten over en/of meewerken aan deze site, over de toekomst van de Mensa op Internet, kunnen zich abonneren op de discussielijst van de smtp.web.sig

Webcommisie
Op dit moment is er een bestuurscommissie die zich met deze zaken ook bezig aan het houden is. Het bestuur zal op de komende ALV (inmiddels al voorbij) hier meer over laten weten. Hopenlijk is dat een stramien geschapen waarin een webredaktie de officieŽle site van Mensa Nederland kan gaan vormgeven

Het grote voorbeeld??
Ik ben meer een praktisch iemand en daarom ben ik een jaar geleden alvast begonnen met de smtp.web.sig.
Natuurlijk heb ik niet de wijsheid in pacht, maar voorbeeld doet volgen, en daarom heb ik een aantal voorbeelden neergezet waarvan ik vind dat ze zeker op internet te zien moeten zijn: je kunt er naar toe door de voorbeeld link te volgen onderaan de pagina.

Hoe werkt het?
Op de meeste gelinkte paginas zijn invulvakjes te vinden waar mensalen hun interressante ideeen, links en wetenswaardigheden kwijt kunnen. Er zijn slechts links te zien van en naar mensen die het niet zo erg vinden dat ze lid zijn van een vereniging van mensen met een hoog IQ, in de volksmond hoogbegaafden, zelf noem ik het liever HIQ en Hiq-jes .

FAQ
Ik heb een FAQ (lijst met Frequently Asked Questions) gemaakt voor de meest gestelde vragen omtrent Mensa en IQ en de smtp.web.sig.Deze is te vinden op internet, zie link aan het eind van het artikel.

Ik ben lid en wil ook een mensale site maken
Hier is een checklist of richtlijn voor je eigen site, waar je je aan moet houden. Tevens een linkje naar allemaal graphics, mensalogo's in alle soorten en maten, houdt rekening met de logopolicy.


officiŽle mensa pagina: http://www.xs4all.nl/~feldmann/mensa.html
smtp..web.sig:
http://dit.is/mensa of http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebframe.html
voorbeeld:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/mensalegegevens.html
discussielijst:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebtalk.html
via egroups:
http://www.egroups.com/list/smtpwebsig
FAQ:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/faq-charter-nederlands.htm
richtlijn homepages:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/richtlijn.html
checklist:
http://www.mensa.org/checklist/
logopolicy:
http://www.mensa.org/logopolicy.html
graphics:
http://www.mensa.org/graphics/


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit keer