Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 442
juli/augustus 1999


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 27 deelnemers


Praatlijsten
D
e geschiedenis van de praatlijsten van mensa is een korte en hevige. Ruim anderhalf jaar geleden gingen er stemmen op om eens een praatlijst op te zetten voor Mensaleden met een e-mail adres. Zoals alles is het eerst een idee van iemand dat een beetje ronddwaald. Maar een inventive geest was zo voorspoedig om een lijst op te zetten bij xs4all. Jaco kon daar wel wat regelen en zo gezegd zo gedaan ontsproot in eind 1997 de lijst Mensa Discussie (MD) aan heb brein van Jaco. Via de MB kwamen de eerste aanmeldingen binnen en de discussie begon. Waarover die discussie ging weet ik niet, want ik kwam er pas in februarti 1998 bij. Het is ook niet
zo belangrijk, want dit verhaal gaat meer over de vorm dan over de inhoud van de praatgroepen.

Mededeling
T
evens heeft Jaco de Mensa Mededelingenlijst (MM) opgezet. Deze lijst is de oudste lijst die er bestaat. Ondertussen van provider gewisseld is zij 'de' electronische medelelingenlijst van Mensa Nederland. Er zitten ongeveer 400 mensen op deze lijst. De bedoeling is alleen Mensa
gerelateerde berichten door te geven. Jaco modereerd deze lijst en filtert zodoende de niet relevante berichten.

Tafeltje
O
ok in oktober is er "Het Tafeltje" bijgekomen. dit is een lijst waar je gratis een advertentie kunt plaatsen. Vraag en aanbod. Het is niet de bedoeling om er te discussieren.

Kliniek
T
oen jaco plotseling op vakantie ging in 1998 was er paniek in de tent. Hij sloot zijn lijst af, (het was immers een hobby) omdat ie niet in de gaten kon houden of we geen ruzie zaten te maken op de MD. (dat gebeurd nog wel eens als je alleen tekst leest en er zelf emoties bij verzind die de ander helemaal niet zo bedoeld heeft). Zelf was ik aan het expirimenteren met discussielijsten en had dan ook een lijstje klaarstaan waar de op dat moment gehandicapte MD-deelnemers konden doorgaan met mailen. "De Kliniek" ontstond op 10 juni 1998. De vakantie van Jaco zorgde
ervoor dat op 5 augustus de hele bups van de MD massaal door mij werd aangemeld op de kliniek en de 24 deelnemers weer verder konden met waar ze mee bezig waren. Tegenwoordig ligt het aantal deelnemers om en nabij de 60, waarvan gezegd moet worden dat veel mensen alleen maar "lurken". (alleen lezen).

MD-maximaal-2
I
n september 1998 richtte ik de lijst "MD-maximaal-2" op met het volgende bericht: "Deze lijst is in het leven geroepen om mensen die niet veel post willen ontvangen van een discussielijst ook de gelegenheid te geven een abbonnement op een discussielijst te hebben. Het is niet toegestaan meer dan 2 meeltjes per dag te versturen, anders wordt het totale aantal te groot voor sommige mensen. Voor mensen die veel meel willen of zich niet aan de 2 meeltjes kunnen houden wordt aangeraden zich op in de kliniek te laten opnemen." Het bleek namelijk dat sommige mensen afhaakten van de
Kliniek omdat er soms meer dan 150 berichten per dag in hun mailbox aankwamen. Tegenwoordig is dit nog steeds een rustige lijst met serieuze onderwerpen. Leuk voor de beginner. (ongeveer 50 deelmeners)

Noodlokaal
I
n de tussentijd was ook Wilma op ontdekkingstocht door discussiegroepland gegaan en heeft haar MHB lijst opgericht. Deze lijst heeft ze speciaal bedoeld voor mensen met kinderen HB zijn of lijken. De discussie moet daar op een serieuze manier gebeuren en mag alleen over hb-kinderen gaan, maar enige mensen die daar waren aangemeld hielden af en toe wel van een geintje, schreven over een ander onderwerp of kwamen wel een kwetsend over door hun manier van mailen (zie boven, over emoties). Daardoor was er behoefte aan een nieuwe lijst. "Het Noodlokaal" In oktober 1998 werden een aantal mensen van de MHB lid van deze lijst, samen met een aantal mensen van de Kliniek. Nu ontstond een lijst waar Mensaleden en niet- Mensaleden samen konden kletsen zonder een zich aan bepaald onderwerp te moeten houden. (ongeveer 60 deelnemers)

Asiel
In november vond er een grote storing plaats op Internet en de computer waar de lijsten worden ondersteund lag plat. De mailers, verslaaf zoals ze zijn konden noch op de Kliniek noch op het Noodlokaal hun post kwijt. Rian heeft toen een asielzoekerscentrum ingericht bij een andere provider. Alle leden van beide lijsten werden gesubscribed op de lijst "Het Asiel".
Discussie vindt er tegewoordig niet plaats, daar Rian alleen post toelaat als eer een kalamiteit plaats vind op een van de andere lijsten.

Kinderkamer
In januari 1998 was het zover dat "De Kinderkamer" het daglicht zag. Deze lijst was een tweede afsplitsing van de MHB en bedoelt voor ouders die geen blad voor de mond namen en af en toe ook wat minder serieus over iets wilden praten, maar wel serieus over hun hb-kinderen en hb problematiek.
Het is een combinatie van Mensaleden en niet-leden. Deze lijst is een vrij drukke lijst en het aantal berichten kan oplopen tot 200 per dag.

Boudoir
Onlangs is uit de kinderkamer een lijst ontstaan genaamd "Het Boudoir" en is alleen toegankelijk voor vrouwspersonen, wat er besproken wordt weet ik niet.

Schijthuis.
O
mdat er soms wel eens ruzie is op een lijst (komt in de beste families voor) is er ook een lijst waar je naar hartelust kunt schelden.
Tegenwoordig is de lijst vrij stil, de gemoederen zijn bedaard.

Hooizolder.
"D
e Hooizolder" is een lijst voor mensen die af en toe wat erotisch te bespreken hebben of anoniem op een xxx rated link getrakteerd willen worden.

Pluis, Zoef
V
oor kinderen bleek er de behoefte te bestaan om, net als hun ouders, ook af en toe een discussie te hebben. Voor kindern tot 12 jaar werd dat "Pluis", en voor 12 jarigen en ouder "Zoef". Er is een eigen homepage voor deze lijsten.

SHB, JHB, OHB
W
ilma heeft intussen ook lijsten opgezet voor de serieuze discussies tussen Jongeren over HB (JHB) en eerste hulp bij HB gevallen (SHB). Onderwijzers kunnen terecht op de OHB lijst en kunnen daar hun ervaringen met HB uitwisselen

MS-sig
V
oor studenten is er de studentensig. Hier is ook een praatlijst voor, aangezien ik geen student meer ben weet ik niet wat er besproken wordt. Maar meer info kan worden gevonden op de homepage: Borrelen, bioskoopfilms kijken, borrelen, uitjes organiseren, en niet te vergeten: borrelen.


Homepage smtpwebsig: http://www.lilith.demon.nl/mensa
of
http://dit.is/mensa
Overzicht discussielijsten:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/discussiepunten.html
Pluis en Zoef:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/pluis.html
MHB, SHB, JHB, OHB:
http://www.wilmahuigen.demon.nl
Studentensig:
http://come.to/studentensig


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit keer