Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 446
december 1999


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 28 deelnemers


Vlak voor het oktoberweekend deelde iemand van het bestuur van Mensa mij mee dat de IQ test die ik op internet heb gezet direct moest verdwijnen.
Nu ben ik iemand die niet meteen doet wat iemand zegt, dus nu ook niet. Wil ik iets doen, dan moeten er goede argumenten aan ten grondslag liggen. Daar ik nog helemaal geen argumenten had gehoord, was de beslissing voor mij zeer eenvoudig. Gewoon niets doen, en ook niet afwachten.

Op het oktoberweekend, wat trouwens erg leuk was, en een aanrader voor iedereen die nog nooit geweest is, sprak ik met onze voorzitter. Een respectabele man, u kent hem misschien. Toen ik aankaartte dat ik het eigenlijk heel erg vreemd vond dat die test moest verdwijnen, begreep ik uit de reaktie dat het bestuur eigenlijk helemaal niet weet hoe Internet in elkaar zit.
De aangehaalde argumenten om de test te verwijderen bleken dus ook helemaal niet toereikend om mijn mening te doen veranderen.

Het leuke van Internet is dat je alles zomaar kunt copieren. Plaatjes, pagina's, muziek, en programmatjes. Als je de juiste programmatuur hebt is dat vrij eenvoudig. Microsoft Internet Exploreren nummer 5 zorgt er zelfs voor dat wanneer je een pagina opslaat automatisch alle plaatjes meegenomen worden en je de pagina zonder verbonden te zijn met Internet, thuis op je pc kunt bekijken.

De Europese IQ-test die ik op de pagina van de smtp.web.sig heb staan is een pagina die gecopiŽrd is van een Tjechische site. Deze site is niet met Mensa verbonden en heeft de test ter beschikking staan. Wanneer de vragen worden ingevuld en op de resultaatknop wordt gedrukt, stuurt het programma dat op de Tjechische computer staat, de IQ score en de antwoorden naar de gebuiker, die ze dan op het scherm ziet staan. Het gekke is dat het niet de antwooden zijn die de gebruiker heeft ingevoerd, maar alle goede antwoorden. Een slimme gebruiker zal een volgende keer dus altijd de test 100% goed hebben .

Omdat ik alleen de pagina heb vertaald voor de smtp.web.sig en verder niets heb veranderd aan de programmatuur, wordt bij de Nederlandse versie het programma in TjechiŽ geactiveerd met hetzelfde resultaat. De test is binnen een half jaar 1800 keer bezocht .

Het verwijderen van de test bij de smtp.web.sig levert voor het bestuur dus helemaal niet het gewenste resultaat op. Het programma op de Tjechische site zou moeten worden opgeheven, dan werkt de test niet meer, in geen enkel land die deze programmatuur activeerd.

De Italiaanse Mensa heeft ook een IQtest op haar site staan. Dit lijkt op de voornoemde tests. Hier alleen wordt een lokaal programma geaktiveerd. Dit programma rekent alleen de score uit via je eigen computer. Het resultaat is niet meer het IQ, maar het aantal goede vragen en een advies of je geschikt bent om lid te worden.

Alle voornoemde tests zijn bijna identiek aan de Mensa thuistest.

Zelf ben ik van mening (Mensa heeft geen mening) dat er op Internet de mogelijkheid moet zijn om de thuistest af te leggen. Dat eist de vooruitgang. Verwijdering van de test vanaf een Nederlandstalige site, (en dan ook nog van een lid) zet Mensa duidelijk achteruit op het gebied van Internet. Zolang de OfficiŽle Mensa site geen test bevat, en andere Internetsites de test wel laten zien, zal de smtp.web.sig de IQtest laten staan.

Het argument dat het 15 gulden minder opleverd voor de Mensa kas, gaat volgens mij niet echt op. Internetgebruikers weten al lang wat de antwoorden zijn en gaan heus geen 15 gulden uitgeven voor een thuistest. Wanneer ze lid willen worden, dan krijgen ze de 15 gulden toch weer terug.

Wat mijn voorstel is: Zet op de nieuwe Nederlandse Mensa site een thuistest. Zorg voor het invullen van de adresgegevens van de deelnemer. Laat ze voor 5 gulden deelnemen aan deze automatische test via een Internetbetaling (SETI) en stuur ze automatisch een uitnodiging voor Utrecht wanneer de score toereikend is. De inkomsten zullen volgens mijn berekeningen duidelijk boven de huidige inkomsten uit komen.
In de tussentijd kan desnoods de Utrechtse test wat duurder worden.

officiŽle mensa pagina: http://www.xs4all.nl/~feldmann/mensa.html
smtp..web.sig:
http://dit.is/mensa ( e-mail: mensa@dit.is ) of http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebframe.html
de IQ test in Nederland bij de smtp.web.sig:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/iqtest
de IQ test in TjechiŽ:
http://cech.cesnet.cz/IQ/
de IQ test in America:
http://www.stateless.com/savell/iq.html
de IQ test in Nederland in diverse Europese talen:
http://members.tripod.com/~NeXXus_AM/index.html
de IQ test in Finland:
http://www.aanet.aanekoski.fi/iq/iqtest.html
de IQ test in Estonia:
http://www.math.ut.ee/~janekh/iq/IQ-test.html
de IQ test in ItaliŽ:
http://www.it.mensa.org/iqtestitaauto.html
Overzicht bij Mensa:
http://www.mensa.org.uk/mensa/global/resource.html#Mensa_IQ_Tests