Van de webmaster
Door Robin Ketelaars
column MB 447
januari/februrai 2000


De smtp.web.sig is een groep mensalen die zich bezighoudt met het in stand houden van html web-pagina’s via e-mail. Op deze pagina’s wordt informatie aangeboden voor leden van Mensa Nederland en kan iedereen zijn ei kwijt.

De smtp.web.sig is een plek voor gekke ideeŽn, prangende vragen, vreemde denkwijzen, leerzame proza, leuke links, interessante ideeŽn etc. en een link naar de eigen homepage of die van andere Mensaleden.

De smtp.web.sig is te vinden op internet bij http://dit.is/mensa en via http://www.egroups.com
/list/smtpwebsig

De smtp.web.sig telt 30 deelnemers


Het wordt steeds drukker op internet. Het millennium probleem blijkt niet op oud en nieuw toegeslagen te hebben, maar in de kerstvakantie. Vele Internetters zaten verstoken van e-mail, omdat diverse providers problemen hadden met de postverzending, er bleek dat een of andere zending spam (reclameboodschappen) een opstopping te weeg had gebracht. Zelfs de beste providers bleken er problemen mee te hebben. Ook het sturen van kerstkaarten en foto's van opa en oma via Internet zal waarschijnlijk veel bandbreedte (zie het maar als de posttas van de postbode) gekost hebben.

Dat het steeds drukker wordt is begrijpelijk. Het is de bedoeling dat binnen niet al te lange termijn toch echt iedereen met de genoegens van dit medium kennismaakt. Diverse senioren (65+) die ik ken maken er met grote vreugde gebruik van. Bij de jeugd wordt het gebruik van Internet en e-mail op school met de paplepel ingegoten.

Het is tegenwoordig ook heel simpel om voor niets op Internet te geraken. Diverse providers (instantie die voor de verbinding tussen jouw computer en het Internet zorgt) zorgen voor een zeer lage drempel. Het kost namelijk niets.

Goede ervaringen zijn opgedaan met Zon en TMFweb, maar ook Scarlet (gekoppeld aan goedkoper telefoneren) en 12move (50% oranje) zorgen voor een makkelijke installatie.

Ik zou zeggen, ga naar de benzinepomp, de platenzaak, of de snuisterijenwinkel en haal een cdrom, installeer Internet en ga e-mailen.

Let bij e-mailen dan wel op het feit dat je POP-mail gebruikt, dat scheelt aanmerkelijk met de telefoonkosten. Hierbij gebruik je een e-mail programma om je post te lezen en te versturen zonder dat je de hele tijd aan de telefoonlijn verbonden zit. Bij WEBmail daarentegen moet je de hele tijd verbonden zijn met de telefoonlijn en tikt de teller door. Webmail is eigenlijk alleen handig voor kabelaars.

Ben je gewend aan het gebruik van Internet, dan wil je vast ook een homepage. Diverse gratis providers bieden ook ruimte om dit te bewerkstelligen.

Wil je meer info over het maken van een homepage of heb je andere vragen, , stuur dan een e-mail! naar de smtp.web.sig!

Afgelopen maand stond ik in een blad voor ondernemend Nederland. Hierin werd een interview afgedrukt dat ik heb gegeven toen ik genomineerd was voor een prijs die dat blad uitloofde. Omdat het interview mijn enthousiasme voor Internet en e-mail goed verwoord zal ik even een gedeelte aanhalen.

- Ketelaars blijkt een zeer grage prater als het over Internet gaat. Hij maakte zo'n zeven jaar geleden kennis met het medium en beschouwt het nu al het belangrijkste aanvullende communicatiemiddel van deze tijd. "En niet alleen zakelijk. Ook als middel voor diepgaand sociaal contact tussen mensen. Je kunt via het web echt alles met mensen delen. Ook emotionele dingen. Juist omdat het je in staat stelt je gevoelens goed onder woorden te brengen. De stelling dat Internet een onpersoonlijk medium is, slaat dan ook nergens op. Op zakelijk en praktisch gebied zal het web uitgroeien tot een onmisbaar fenomeen. Wat dat aangaat heb ik nog een hoop ideeŽn op de plank liggen. Maar die wil ik nog even voor mezelf houden, als je het niet erg vindt" -


officiŽle mensa pagina: http://www.mensa.nl
smtp..web.sig:
http://dit.is/mensa ( e-mail: mensa@dit.is ) of http://www.lilith.demon.nl/mensa/smtpwebframe.html
discussielijstenoverzicht:
http://www.lilith.demon.nl/mensa/discussiepunten.html
Gratis internet:
http://www.zonnet.nl (free record shop) POP-mail jouwnaam@zonnet.nl en homepageruimte
Gratis internet:
http://www.noknok.nl (free record shop) alleen web-mail, jouwnaam@noknok.nl
Gratis internet:
http://www.12move.nl (shellshop) POP-mail jouwenaam@12move.nl en homepageruimte (home.12move/~jouw12345)
Gratis internet:
http://www.tmfweb.nl (via internet) POP-mail alles@jouwnaam.tmfweb.nl en homepage (www.jouwnaam.tmfweb.nl )
Gratis internet:
http://www.scarlet.nl (0320-2944401) POP-mail alles@jouwnaam.scarlet.nl en homepage (www.jouwnaam.scarlet.nl ) deze doet ook aan goedkoper telefoneren
Er zijn nog veel meer gratis providers, maar daar kom je zelf wel achter.